İğneada Kültür Turu
İğneada ve çevresini kolaylıkla gezebileceğiniz bir rotayı tarif edeceğim sizlere;
Longoz ormanlarında yürüyüş yapabileceğiniz, yöresel ürün alabileceğiniz, Bulgaristan’a el sallayabileceğiniz, Dünya’nın yuvarlak olduğunu gözlerinizle görebileceğiniz, lezzetli balık yiyebileceğiniz ve gölleri ziyaret edebileceğiniz keyifli saatler sizleri bekliyor.
İğneada Kültür Turu Programı:
Öncelikle belirtmek isterim ki yanınızda rehber olmadan aracınızla 3 saat civarında sürecek 50 kmlik mesafeyi, İğneada’nın etrafında bir daire çizerek kültür turunu tamamlamış olacaksınız.
İğneada’nın girişinden Sislioba (sola) tabelasına sapıyoruz, 3 km sonra yol ikiye ayrılıyor ve yine Sislioba (sağa) tabelasını takip ediyoruz. Şahindere Köprüsü’nde durup Longoz Ormanlarını keşfetmeye başlayabilirsiniz. Sağ tarafta ilerlere doğru belirgin orman yolları ve patikalar sizlere güvenilir bir yürüyüş ortamı sağlıyor.
Longoz Ormanları yeryüzü şekli olarak tamamen düz bir zemine sahiptir. En önemli özelliği kış aylarında dağlardan gelen suların derelerden taşarak ormanı sular altına almasıdır. 7 km sonrasında Erikli Gölü ile birleşen Longoz Ormanları farklı türlerde uzun boylu, kalın gövdeli ve yaşlı ağaçlardan oluşmaktadır. Ormanın derinliklerinde yaban hayatın canlı olduğu ve doğal yaşamın devam ettiği Dünya’da ki nadir örneklerden biridir. 2007 yılında GEF2 projesi kapsamında milli park ilan edilerek koruma altına alınmıştır. İğneada’da 3 ayrı yerde bulunan Longoz Ormanları 7’den 70’e her kesimin kolaylıkla yürüyebileceği farklı ekosistemler bütünüdür.
Yürüyüşümüzü yaptıktan sonra yola devam ediyoruz. 6 km sonra Sislioba ( Pulaça ) Köyü sizleri karşılıyor.
Sislioba Köyü: İğneada’nın en eski yerleşim yeridir. Bulgaristan sınırına çok yakın mesafede bulunan bir Balkan köyüdür. Köydeki evler altı taş örme, üstü ahşap iskelet üzerine kerpiç sıvalı, çatısı ise saz ve çingene kiremiti ile örtülü 450 yıllık yapılardır. Betonun girmediği 36 hane 125 nüfusa sahip küçük bir köydür. Köyün yakınındaki tepenin üzerine yapılmış olan tarihi geçmişi belli olmayan büyük bir kale bulunmaktadır. Kale, bölgede Ceneviz Kalesi olarak isimlendirilir. Bizanslılar döneminde av sarayı olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Kalenin yüksek kulesinden İğneada koyları gözetlenmektedir. Sisliobalılar çok misafirperver ve cana yakın insanlardır. Yöresel ürün ve özellikle bal almanızı tavsiye ederim. Aynı zamanda kahvede çay içmeden köyden ayrılmıyoruz.
Türkiye’nin Kuzey Batısında ki son nokta olan Beğendik (Ayastafanoz) Köyü Bulgaristan sınırına doğru yola devam ediyoruz. Beğendik Köyü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün örnek köylerindendir. Beğendik’te dalgalı olmadığı dönemlerde denize girebilir ve tenekede tavuk yiyebilirsiniz. (Sabri Abiye 1,5 saat önceden haber vermeniz gerekiyor. 05398229033)
İğneada’nın diğer köyü olan Limanköy’e doğru devam ediyoruz. Köyün girişinden sola devam edip Fransız Deniz Fenerinin uçurumların üzerinde bizleri karşıladığını göreceksiniz.
İğneada Deniz Feneri: 1866 yılında Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz Fransız Mimarlara yaptırmıştır. 4 nesil aynı aile bakıcılığını yapmış. Dünya fenerler kitabında yeri olan ve aktif olarak çalışmaya devam eden bir fenerdir. Fenerin bulunduğu yerden denize doğru baktığınızda dünyanın yuvarlak olduğunu görebilirsiniz.
İğneada’ya doğu devam ederken balıkçı barınağından taze balık alabilir yada oradaki balık restoranlarında karadeniz balıklarının tadına bakabilirsiniz. Tavsiyem sezon balığı ne ise onları tercih etmeniz.
İğneada’ya 1 km kala sizi Erikli Gölü karşılıyor. Su kuşlarını, gün batımı ve yansıma fotoğraflarını çekebileceğiniz ufak bir yarı tatlı Longoz Gölüdür. Son durağınız ise kilometrelerde devam eden kumsallar ile Longoz Ormanları arasında kalan Mert Gölü olmalıdır.
Mert Gölü: İğneada’nın su havzası en büyük olan yarı tatlı Longoz Gölüdür. Etrafı sazlıklarla kaplı, kumul ekosistem, sulak ekosistem ve subasar ekosistemleri bünyesinde barındırır. Özellikle bataklık süsenleri, göl soğanları, bataklık orkideleri, dağ orkidelerini ilkbaharda mert gölü ve etrafında fotoğraflayabilirsiniz. Aynı zamanda göç öden birçok kuş türünün konaklama ve kuluçka yerlerinin başında gelir. Mert gölünde kano kiralayarak gölü gezebilir hatta Longoz Ormanları’nın içine kadar kürek çekebilirsiniz.
Alan Kılavuzu
Halil İbrahim Aydın
Detaylı Bilgi İçin : 0545 723 17 09